Grootformaat metaalplaten bewerken zonder herpositioneren, productafkeur minimaliseren

Op de EuroBLECH 2012 presenteert AMADA de revolverstansmachine EM-3612 ZRT. Ze completeert de bestaande EM serie en kenmerkt zich door hypermoderne features: aandrijving met energieterugwinning, een systeem voor het herkennen van de gereedschappen en een borsteltafel voorzien van intelligente technieken.

AMADA EM ZR punching machine

Met het type EM-3612 ZRT completeert AMADA de succesvolle EM serie met een revolverstansmachine die in staat is om grootformaat plaatmateriaal te bewerken zonder dit te hoeven herpositioneren. De vier in de revolver geïntegreerde draadsnijstations, worden net als de normale gereedschappen automatisch gewisseld. De machine heeft onderscheidt zich bovendien door een hogere stanssnelheid.

Met honderden gereedschappen onbemand produceren

Naast de eigenlijke gereedschapsrevolver bezit de machine een wisselrevolver die tijdens productiebedrijf geladen kan worden en de gereedschappen naar behoefte automatisch in de gereedschapsrevolver kan plaatsen. De capaciteit bedraagt enkele honderden stuks gereedschappen. Hiermee kan nagenoeg elke stanshandeling uitgevoerd worden en kunnen complexe productietaken gedurende meerdere dagen zonden handmatige tussenkomst afgewikkeld worden. Met behulp van het innovatieve Tool ID systeem, een gereedschapherkenning-systeem op basis van barcode, kan de EM-3612 ZRT elk beschikbaar gereedschap inzetten en dit automatisch laden. Het systeem weet exact de actuele status van elk gereedschap qua grootte, vorm, hoekpositie en aantal slagen. Indien nodig schakelt het automatisch over naar een vervangend gereedschap. Fouten bij het laden zijn uitgesloten, productafkeur wordt voorkomen met kostenbesparing als gevolg. Een ander opvallend kenmerk: De onderste revolvertafel wordt door een intelligente borsteltafel volledig afgedekt. Alleen het daadwerkelijk in gebruik zijnde gereedschap wordt op werkniveau geplaatst. Dit zorgt voor een krasvrije bewerking bij een blijvend hoge productiekwaliteit.

AMADA EM II NT punching machine drive

De aandrijving als energiebezuiniging

De AMADA EM-3612 ZRT is voorzien van de reeds uit de EM serie bekende zeer efficiënte servo-elektrische dubbele aandrijving met energieterugwinning. De in de stempelbeweging aanwezige energie wordt bij het afremmen gebufferd en weer gebruikt bij de volgende stansbeweging. De machine haalt zo een zeer hoge slagfrequentie en bespaart toch op energieverbruik. Bij een stanskracht van 300 kN ligt het gemiddelde energieverbruik tussen 4,5 en 5 kW. In combinatie met minimale onderhoudskosten en -tijd leidt dit tot een aanzienlijke kostenbesparing.