Innovatieve buigautomatisering met robots

Onbemand produceren met een hoge productiviteit en precisie kenmerken de koppeling van robots aan moderne afkantpersen. De nieuwe buigcel HG-1003 ARs is de passende machine voor plaat met een afmeting van maximaal 1.000 X 800 mm. De robot heeft een draagvermogen van tot 20 kilo.

HG-1003 ARS Robot
HG-1003 ARS Robot

Een enorm potentieel

De koppeling van de robots met moderne persen, zoals de servo-hydraulische afkantpersen uit de HG-serie zorgt voor een enorm productiviteitspotentieel. Afhankelijk van hun toepassingsgebied beschikt het systeem over aanvullende automatiseringsopties, die enerzijds de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van het proces verhogen en anderzijds de insteltijden minimaliseren. Zelfs kleinere series kunnen op de HG-1003 ARs economisch geproduceerd worden.

zes-assige robot

bij alle systemen wordt een zes-assige robot toegepast die zich over een rail op de vloer langs de pers beweegt en zo op verschillende posities materiaal be- en ontladen kan. Verder hebben ze allemaal een uitgebreid achteraanslagsysteem, dat AMADA, voor extra precisie, opnieuw ontwikkeld heeft. In plaats van twee zijn er nu drie aanslagen; twee stuks zoals gebruikelijk voor het positioneren van een onderdeel qua diepte en een derde als aanslag in de dwarsrichting. Indien nodig, wordt zowel in de X- en Y- richting automatisch gecorrigeerd. Bij de HG-1003 ARs kunnen de twee achteraanslagen in X-richting op een verschillende diepte ingesteld worden om ook asymmetrische onderdelen nauwkeurig te kunnen produceren (Delta-X functie). De capaciteiten van de robot zijn aangepast in overeenstemming met de aanpassing van de achteraanslag. Hij kan de producten niet alleen heen en weer bewegen, maar ook roteren afhankelijk van de aanslag om ze zodoende in de juiste buigpositie te plaatsen.

HG-1003 ARS Robot
HG-1003 ARS Robot
HG-1003 ARS Robot

Precies en een betrouwbaar

Voor het precies kunnen beladen is het ook mogelijk om een extra camerasysteem te installeren om eventuele positieafwijkingen tijdens het beladen te kunnen vermijden. Het registreert de exacte positie van de werkstukken die op de stapel ten opzichte van elkaar verschoven kunnen zijn en geeft deze door aan de robot. De geringste afwijkingen kunnen al bij het oppakken worden gecompenseerd. Precisie en procesbetrouwbaarheid worden tijdens de productie met een hoekmeetsysteem in de installatie real time gecontroleerd en gewaarborgd. Ook rondom de buigcellen heeft AMADA veel geautomatiseerd. De manipulator vervangt bij het betreffende station automatisch zijn grijpers indien dit na het laden van een nieuw programma nodig is. Bij de buigcellen EG-6013 en HG 1003 ARs is een automatische gereedschapswisselaar beschikbaar, die de gereedschappen bij programmawijzigingen automatisch wisselt en nauwkeurig positioneert waardoor een positiecontrole overbodig wordt. Op deze manier worden insteltijden gereduceerd tot een minimum.

HG-1003 ARS
HG-1003 ARS