Fiberlaser-technologie nu ook voor het lassen

Fiberlaser-technologie heeft een onovertroffen voordeel: Hiermee kunnen, nagenoeg probleemloos, moeilijke materialen zoals koper, messing en titanium bewerkt worden. Dit voordeel dat zich bij het lasersnijden reeds lang bewezen heeft, wordt door AMADA met de nieuwe FLW serie nu ook op het terrein van laserlassen ingevoerd.

Fiberlaser-technologie lassen FLW-4000 III
Fiberlaser-technologie lassen FLW-4000 III

Het probleemloos verwerken van moeilijke plaatmateriaal met de fiberlaser opent, op het gebied van laserlassen, geheel nieuwe perspectieven voor de gebruiker. Met de nieuwe FLW machines van AMADA is het nu mogelijk producten te vervaardigen uit een combinatie van materialen waarvan het verwerken tot voor kort grote moeilijkheden opleverde. Zo kunnen plaatcomponenten uit koper en roestvast staal die qua smelttemperatuur zeer sterk van elkaar verschillen toch aan elkaar gelast worden. Het gebruiken van de fiberlaser biedt ook voordelen bij het verwerken van relatief sterk licht reflecterende materialen. Dit geldt bijvoorbeeld voor koper en messing. AMADA laat voor het eerst een machine uit de FLW serie live zien op de EuroBLECH 2012. De serie is modulair opgebouwd en dekt met laservermogens van 1 t/m 6 kW een groot bereik af.

Bijzonder schone lasprocessen

De optische units van de machines uit AMADA FLW serie zijn uitgerust met een speciale, gepatenteerde, roterende lens. Hierdoor wordt de laserstraal niet meer exact op één punt gericht, maar draait deze rond in een zeer kleine cirkel. Daardoor is het mogelijk ook grotere en onregelmatige spleten te overbruggen en is een schoon lasproces gewaarborgd. De warmte-invoer in het materiaal wordt ook geoptimaliseerd. Er ontstaan precies gedefinieerde lasnaden en er wordt zelden te veel materiaal opgebracht. Deze eigenschap benadrukt de hoge rentabiliteit van deze machine, want de nabewerking aan het product kan behoorlijk verminderd worden, of zelfs volledig vervallen.

Sneller als voorheen productielassen opstarten

Een speciaal ontwikkelde software-oplossing in combinatie met een camera met hoge resolutie zorgt er voor dat de FLW serie gemakkelijk te bedienen is. Tijdens de instelfase zorgen deze voor het positioneren van de laskop en het vastleggen van de exacte lasprocedure. De gebruiker komt intuïtief en sneller als voorheen tot een functioneel lasprogramma, de insteltijd voor de machine kan met ca. 50% verkort worden.